The Beatles, Brigit Bardot, …. Stuk voor stuk doen ze ons herinneren aan de jaren ’60, ons ook bekend als de Sixties.
Mode in de jaren ’60
De mode uit de sixties was misschien net zo bijzonder als de modetrends uit de jaren ’50. Meer dan ooit werden jaren 60 kleding steeds vaker gebaseerd op wat grote sterren uit de muziek- en filmwereld droegen. Ook de kleding van populaire televisiesterren vormde een bron van inspiratie voor de mode uit de jaren ’60. Het waren voornamelijk de jongeren die massaal hun kleding en kapsels aanpasten aan sterren zoals de Beatles en iconen zoals Brigit Bardot. Deze ontwikkeling was een eerste revolutie op vlak van mode. Op die manier ontstond een eerste echte opsplitsing tussen jongeren en meer volwassenen.
Maar niet alleen de wereld van de ‘pop’ domineerde de mode in de jaren ’60. In die periode maakte de Parijse haute couture een heuse opleving. Het gebeurde toen alsmaar vaker dat fashion designers een samenwerking aangingen met beroemdheden zoals Jacky Kennedy en Farah Diba. Mode uit Parijs werd, mede door deze unieke ontwikkeling, weer op de kaart gezet. Met name in Amerika werd de Parijse mode weer bijzonder populair.
De mod-stijl
Een nieuwe stijl die vooral in Groot-Brittannië populair was, was de ‘mod’stijl wat staat voor ‘modernist’. De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was voortvarend en liet jonge mensen toe meer geld te besteden. Naast de hoofdzakelijke bestedingen was er bijgevolg weer ruimte voor ‘prettige’ aankopen. Denk hierbij aan mooie kleding of concertkaarten voor bijvoorbeeld The Beatles. De mensen wilden namelijk weer genieten van het leven na de sombere tijd van oorlog.
De mod stijl werd gekenmerkt door kleding van kunststof en in allerlei vrolijke, felle kleuren. Immens populair in die tijd waren de A-lijnrokken en gogo-laarzen.
De jaren ’60 damesmode
Op gebied van damesmode kunnen de jaren ’60 als het ware worden onderverdeeld in een vroege en late periode. In de vroege jaren ’60 was de damesmode weinig vernieuwend en vrij sterk gelijkend op deze van de late jaren ’50. Heel wat vrouwen hielden trouw vast aan de elegante kleding met sierlijke A-lijn rokken, fijne witte handschoentjes en tailleriemen.
Jarenlang, sinds de jaren ’20, is de roklengte onveranderd gebleven. Met de introductie van de mini-rok, halverwege de jaren ’60, werd het modebeeld ingrijpend veranderd. Na een periode van wennen, ontstond er al snel een rush voor korte rokjes en kleedjes.
De jaren ’60 herenmode
Onder invloed van de Italiaanse mode werd de herenmode in de jaren ’60 een stuk eleganter met strakkere jasjes en broeken. Er werd ook geëxperimenteerd met allerlei (pastel)kleuren.
Een grotere ontwikkeling was de overgang naar meer casual kleding zoals bijvoorbeeld een overhemd (zonder stropdas) en het dragen van spijkerbroeken (in plaats van pantalons). Ook sportievere items als blazers en leren jacks bekwamen immens populair.
Tijdens de ‘hippie periode’, eind jaren ’60, waren wijd uitlopende (spijker)broeken erg hip. Deze broeken zaten strakker om de bovenbenen, maar liepen vanaf de knie wat wijder uit. Ook trendy waren spijkerjasjes, cowboylaarzen en vooral kleding met drukke en kleurrijke (bloem)motieven..